Tussenrapportage

Het is bijna gedaan met dit jaar, de winterstop breekt aan hoewel het buiten nog dagelijks 11 graden is. Waslappenwinters. Een blik op de ranglijst leert ons stervelingen dat FC Twente de voorlopige nummer drie is van Nederland. Dat is niet best vergeleken met de afgelopen twee seizoenen, toen de club halverwege ondanks afzichtelijk klotenvoetbal als eerste afsloot en dus met de kartonnen Schaal als de ongekroonde Herbstmeister richting kesboom en oliebol ging. Maar dat zijn statistieken en die zeggen niks. Zo is het voetbal tot nu toe best aardig, lijkt er de nodige potentie in menig aanvallend talent te huizen en hebben we bijvoorbeeld in de persoon van Nick Marsman een nooit verwachte meevaller onder de lat staan. Keept op zijn voorvoeten, dat schijnt te moeten bij die beroepsgroep, goed teken dus.

Al met al ziet het er redelijk uit. Twente kan voetballend sterk domineren. Maar een overwicht ook weer net zo makkelijk uit handen geven. Fases van collectieve focus worden zomaar afgewisseld met onbegrijpelijke slaapmomenten. Verdedigend omschakelen gebeurt nog te slap en vaak ook te laat, kansen worden stompzinnig en laconiek verknoeid, wat onnodig veel verliespunten heeft opgeleverd. Wat dit FC Twente vooral kenmerkt is het lage tempo waarmee de balvastheid verzekerd wordt. Nergens verloopt de opbouw slomer. Eenmaal voorin claimt zaalvoetballer Tadic de bal, zoals een marmot een eikel in zijn wang verstopt voor de strenge winter. Tadic streelt het leer, laat zijn voet er langs aaien, borstelt het speeltuig met de noppen, kapt, draait, staat weer stil en nog steeds weet hij geen besluit te nemen wat er nu eigenlijk mee te moeten doen. Intussen heeft de tegenstander de verdediging allang compleet heringericht en als Dusan dan eindelijk met zijn doorzichtige steekbal komt staat harlekijn Castaignos voor de 48e keer buitenspel… Dit zijn bepaald niet de spelers die het meest opzien baarden in de eerste competitiehelft. Dat waren anderen.

Nick Marsman zogezegd, prima en betrouwbaar. Goed in de concentratie. Ook Dico Koppers was een nieuweling die in positieve zin van zich deed spreken. Zeer sterk in de overlapping en heeft steeds een voetballende voortzetting. Defensief geen topper, maar dat geldt voor allen in deze selectie. Twente voetbalt zonder echte verdedigers. Dat er niettemin relatief weinig tegentreffers vallen typeert de zwakke Eredivisie, en is ook een compliment voor de doortastende wijze van doelverdedigen van Marsman. Eveneens een ruime voldoende is er voor Rosales. De veredelde rechtshalf leverde strakkere voorzetten af dan ooit tevoren en kwam zo tot wat leuke assists. Met een kopper in de punt zou Rosales zelfs het aantal van Tadic hebben benaderd. Er schijnt interesse voor hem te bestaan, de Venezolaan heeft een aflopend contract. Breukers dan maar vanaf januari ? God sta ons bij.

Bij gedwongen absentie van breikeizer Brama kreeg Felipe Gutiérrez de gelegenheid te tonen wat een – ahum – meer voetballende controleur zoal te bieden heeft. Dat is niet gering. De technisch begaafde Chileen bepaalt het tempo op het middenveld en zoekt het liefst meteen de diepte. Omdat ook hij zijn man laat lopen en er van de twee hopeloos stroperige centrumverdedigers geen rugdekking verwacht mag worden is deze ploeg op alle plekken van het veld constant vatbaar voor fatale tegenstoten, maar dat is een keuze van systeem en het houdt de spanning er wel in. Kyle Ebecilio gaat van box tot box, al valt hij onderweg soms weleens in slaap en mag hij wel iets alerter worden in de duels. De grootste verrassing op het middenveld is natuurlijk Eghan. Lekker beweeglijk voetballertje, soms ongrijpbaar, gevoel voor de ruimte en hij weet waar de goal staat. Scoorde niet veel, maar is waarschijnlijk wel de speler met de meeste dreiging geweest. Gaf in elk geval de beslissende aanzet tot de meeste doeltreffende aanvallen. Dit is wél een nuttige statistiek.

Voorin komt alle lof op de schouders van Quincy Promes terecht. Maakt een enorme ontwikkeling door en zou best eens de eerstvolgende grote transfer van Enschede naar het buitenland kunnen maken. Snel, getruct, goeie trap, professionele instelling. Nieuwkomer Mokthar begint langzaam aan te knopen bij het niveau. Van Tadic weten we wat zijn sterke en zwakke punten zijn en over centrumspits Castaignos zullen de meningen nooit overeen stemmen. Dat hij af en toe een goal maakt doet niks af aan het feit dat hij stapels kansen blijft verprutsen door een slechte basistechniek. Geen gevoel voor de positie, kan absoluut niet koppen, legt het op basis van een uiterst lage pijngrens af in de fysieke duels en is een hoogst ergerlijke stoorzender in het frivole trikkietrakkie-spel dat Twente het liefst speelt. Wat dat aangaat is hij wel een eindstation, zij het eentje vér voor de eigenlijke bestemming; het doel.

Op naar 2014 en een wat hogere eindscore dan de zesde plaatsen van de laatste twee seizoenen. Goed voetballen, veel meer scoren en niet teveel naar de stand kijken. O ja, en Lachman halen.

Wallace

Een extra stukje content met link hier kan ook.

Lees ook:FC Twente wint in extremis in Alkmaar
Lees ook:Snotterend 2014 in
Lees ook:FC Twente verslaat Go Ahead Eagles: 3-1
Lees ook:FC Twente thuis tegen Go Ahead Eagles
Lees ook:Op hete daad

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Tussenrapportage

  1. Dinkeltukker

    Valt eigenlijk weinig aan toe te voegen.

      /   Reply  / 
  2. Raym

    Ik vind je soms een zeikerd maar dit geeft het seizoen prima weer.
    Mooi stukje tekst

      /   Reply  / 
  3. hendrik

    We hebben ook nog een nieuwe spits in de 2e helft van dit seizoen, Torgeir Borven 22 jaar, en wat goed is direct opstellen (want waarom anders gekocht). Ik hoop echt op een spits met technische kwaliteiten bij Twente want dat missen wij ontzettend. En wat meer durf wat betreft jeugdspelers opstellen (zoals een 17-jarige bij Ajax) zou ook eens bij Twente moeten kunnen (of is dit alleen aan Ajax, PSV en Feyenoord voorbehouden ?). En dan hebben wij nog een Felitciano Zschusschen voor de voorhoede positie (of is hij al te oud met 21 jaar en niet goed genoeg voor het 1e ?) en Cuco Martina kan ook wel eens optreden als centrum verdediger. Tanda en Tapia zijn ook jonge spelers van 18 met potentie. Kortom aan de spelers ligt het niet, goed genoeg bij Twente en voor de Nederlandse competitie. Nu maar eens hopen dat de leiding wat meer durf en vooruitgerichtheid in het spel implementeert.

      /   Reply  / 
  4. twentemax

    Wallace, mooi geschreven! Je leert het nog wel (bitcherig he! haha) Ik kan er 100% achter staan. Ik ben dik tevreden over ons Twente. Inderdaad niet altijd naar de stand kijken, alleen in mei belangrijk! Ik heb genoten van dit elftal en ook al zijn er tuurlijk de nodige op en aan merkingen we kunnen zonder gemekker en rotgevoel de winterstop in. Mokthar, Promes, Marsman, onze Jesus ze zijn een welkome verbetering op de spelers van vorig seizoen en groeien als kool! Dus alweer zin in de tweede helft van de competitie. Nou hopen dat de transferwintermarkt , dat achterlijke gedoe ons geen rare verkopen geeft! We zullen afwachten en zien. Mooi beginnen met Twente-Heracles straks, nou al zin in. Ik wens jullie een fijne kerst, zoep en vret niet te vulle maar geniet en tot 2014! Dikkn pakkerd, Twentemax die altijd trots is to be a Tukker!!

      /   Reply  / 
  5. rene

    Lees Wallace normaal gesproken nooit, maar dacht het is kerst waarom niet?! Maar moet zeggen heb er weinig aan toe te voegen. Vind wel dat Castaignos voetballend steeds beter word,maar hij is spits, dus mot ie de ballen erin rossen. Voor mij zijn Eghan en Promes dit jaar DE voetballers van Twente. Misschien als die Borven,zoals ze geggen voetballend een kanjer is, verwacht ik daar wel veel van. Ik denk namelijk als je in dit team speelt en je bent spits moet je er 25 tot 30 maken. In ieder geval wens ik iedereen prettige dagen en op naar het 2e seizoenshelft.

      /   Reply  / 
  6. Roel

    ‘De veredelde rechtshalf leverde strakkere voorzetten af dan ooit tevoren’

    Als.

    Doei.

      /   Reply  / 
  7. alibabba41

    Mooi stukje tekst.. Alleen mag die azijnzeiker van een Wallace..
    Ook de vorderingen van Castaignos wel belichten
    Want irriteerden we ons eerder aan alles wat Castaignos deed,nu is hij bijna net zover als Luuk de jong was toen hij weg ging (koppen dan even niet meegenomen) hij heeft zich nu toch echt wel ontwikkeld tot een aanspeelpunt en kiest ook steeds beter op het juiste moment de diepte.
    Soms ontbreekt echter ook de eind pas op hem..(goed aanspelen is ook een kunst)
    Het enige wat op dit moment bij hem nog echt ontbreekt is de rust in zijn spel bij het afronden… Daar gaat het echt nog te vaak mis..
    Hij laat wel zien dat als hij weinig bedenktijd heeft hij wel de goeie keuzes maakt.. (dus hij kan het wel..!
    Ik denk dat wanneer hij echt op 100 % draait hij de 25 -30 doelpunten ook wel kan maken.. het blijft ook nog steeds een hele jonge voetballer
    En toch heb ik nu vertrouwen in hem terwijl ik dat eerder zeg ik eerlijk niet had..
    Hij groeit nog steeds en kan naar mijn mening nog steeds zijn belofte inlossen en dan gaat Twente nog veel plezier aan hem beleven..
    Het ontbreekt bij Twente op dit moment gewoon een snelle centrale man die net zoals Douglas gaten dicht kan lopen
    Op dit moment blijf je met die 2 trage scandinaviers kwetsbaar..
    Bengtson wil graag weg? laat maar gaan.. en koop daar iemand met snelheid voor terug.. of is Martina goed genoeg?
    Hoop op Een mooie voortzetting van de competitie en dat we tot aan het eind mee gaan doen om de titel want er zit enorm veel potentie in deze selectie… come on Twente…

      /   Reply  / 
  8. joop

    Petje af alibabba! Doorgaans geven mensen hier niet toe dat ze iets verkeerd gezien hebben. Klasse

      /   Reply  / 
  9. Pan Tau

    wat hebben wij aan vorderingen als een spits nog steeds makkelijke kansen bij de vleet om zeep blijft helpen?

      /   Reply  / 
  10. alibabba40

    Op zijn minst een kortzichtige visie van je.. (anders kapitaal vernietiging?)
    En Twente heeft het geld blijkbaar niet voor een meer ervarener spits.
    En die wensen we ons allemaal op dit moment…
    Castaignos moet straks zijn geld weer opbrengen zodat er weer geinvesteerd kan worden..
    Misschien Janko voor weinig terug halen?
    Dat is dan wel een mindere voetballer als Castaignos maar hij schopt ze er wel in…!
    En anders verkopen we toch gewoon de lucht boven de Grolschveste ?
    In Eindhoven hebben ze de grond onder het stadion ook aan de gemeente kunnen verkopen..
    En die verkapte subsidie (20 miljoen) kunnen wij ook wel gebruiken hahaha…

      /   Reply  / 
  11. Pan Tau

    Heeft niets met visie te maken, maar met realtiteit. Castaignos moet minimaal 2 vd 5 opgelegde kansen erin leggen. Daarvoor ben je spits.

      /   Reply  / 
  12. alibabba40

    Het is maar hoe je het ziet..
    Ik zeg zelf ook dat het beter moet maar als je alleen maar jeugd haalt dan kan dit gebeuren..
    Ik denk zelf dat het nog steeds een gebrek aan voldoende vertrouwen is en dat hij langzaam steeds beter in vorm komt ..
    Als je aan de korte termijn denkt dan is dat niet leuk maar je kunt niet iedereen gelijk wisselen die niet elke wedstrijd voldoet..
    Ik hoop dat hij het licht ziet en er toch aan het einde van het seizoen voldoende in het netje heeft liggen maar ook ik ben daar niet zeker van..
    Maar in de hele eredivisie spelen op dit moment 2 spitsen die goed presteren de rest is eenheidsworst met ups en downs..
    Waaronder nu nog Castaignos beide spitsen(Pele,Finbogason)zijn voor Twente niet haalbaar en er wordt weer ingezet op nog meer jeugd (Torven)
    Snel beter zal het dan niet worden..

    Dus dan Castaignos maar het vertrouwen geven en hopen dat hij de intikkertjes er ook in gaat schieten..

    Twente is op dit moment geen Topclub als je kijkt naar de financieele mogelijkheden.. en dan is een zekerheid in de spits geen reeele mogelijkheid.

    Uiteindelijk komt het er op neer dat jij er geen vertrouwen in hebt en ik wel..
    Maar heb jij een oplossing dan?

      /   Reply  / 
    1. Pan Tau

      Oplossing is toch simpel? Luc moet die intikkertjes er niet naast schieten maar drin. Dan camaoufleert hij ook een beetje die slome vikingen achterin.

        /   Reply  / 
  13. alibabba40

    JANKO is beschikbaar … transfervrij overnemen van die turken daar kan Luc zich mooi aan optrekken…
    Kom op Joop… Aktie..! haha

      /   Reply  / 
  14. Hahaha

    Pan Tau ik weet denk ik wel een oplossing voor jou probleem. We laten vortaan net voor de wedstrijd Desmond Tutu samen met Luc een vreugdedansje maken zodat Luc wat losser komt.

      /   Reply  / 
  15. alibabba40

    Hoi Hahaha
    Ik weet ook wel een oplossing voor jouw probleem…
    Gewoon springen als je weer op de reling staat in de arena..
    Dat noemen ze de ajax jumpstyle maar ik heb er een “hard” hoofd in dat je dat snapt…..!
    Hahaha

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>