4% vrouwen bevalt op uitgerekende datum

Schermafbeelding 2013-08-07 om 20.21.03Denk maar niet dat je gaat bevallen op de uitgerekende datum. Want  slechts een op de twintig mama’s bevalt exact op die datum, 280 dagen of 40 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. De gemiddelde lengte bleek 38 weken te zijn, maar er was sprake van een variatie van maar liefst 37 dagen. Dat houdt dus in dat de meeste mama’s bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap zo blijkt uit de eerste studie die een accurate meting maakte van de lengte van de zwangerschap. Daarvoor werd een diepte-analyse uitgevoerd bij 125 toekomstige moeders. De wetenschappers waren in staat om exact het moment van bevruchting te berekenen aan de hand van dagelijkse urinestalen, die verzameld werden voor een andere studie. Nadien volgden ze de zwangerschappen tot de geboorte.Amper 4 procent van de vrouwen beviel exact op de uitgerekende datum. Bij slechts 70 procent van de vrouwen kwam de geboorte dan weer binnen de tien dagen voor of na uitgerekende datum. Bij de overige 30 procent was er dus een variatie van meer dan anderhalve week. “We stelden vast dat de gemiddelde tijd tussen bevruchting en geboorte 268 dagen of 38 weken en twee dagen was”, aldus dr. Anne Marie Jukic van het National Institute of Environmental Health Sciences in de Verenigde Staten. “Maar de lengte van de zwangerschappen bleek te variëren met maar liefst 37 dagen, dat was een verrassing. We wisten wel al langer dat er variatie is, maar dat werd meestal toegeschreven aan fouten in het bepalen van de bevruchtingsdatum. Wij sloten die fouten uit en toch bleek er een variatie van 5 weken te zijn. Die variatie is groter dan gedacht, daar moeten dokters zeker rekening bij houden bij hun beslissing om in te grijpen bij een zwangerschap.”
Embryo’s die er langer over deden om zich in te planten, bleken ook later ter wereld te komen. Bij heel wat andere vrouwen waren er hormoonveranderingen die voorspelden dat de bevalling gemiddeld 12 dagen korter zou zijn. Oudere vrouwen bevielen gemiddeld dan weer later, met voor elk jaar ongeveer een bijkomende dag. Ook vrouwen die zwaarder waren bij de geboorte, hadden doorgaans een langere zwangerschap.
“We stelden ook vast dat gebeurtenissen in de eerste twee weken na de bevruchting sterk voorspellend waren voor de totale lengte van de zwangerschap. Misschien wordt de lengte dus al bepaald in de vroege zwangerschap”, klinkt het in het rapport. De bevindingen, online gepubliceerd in ‘Human Reproduction’, tonen aan dat Kate Middleton helemaal geen uitzondering was. Er wordt vermoed dat zij iets meer dan een week over tijd was, maar dat is bij meer dan 70 procent van de vrouwen het geval.

Een extra stukje content met link hier kan ook.

Lees ook:Snel aankomen in het begin van je zwangerschap geeft dik kind
Lees ook:Drie maanden na de bevalling weer seks
Lees ook:Vrouwen krijgen door neppil meer zin in seks
Lees ook:Vrouwen durven door striae niet in de bikini…
Lees ook:Vrouwen hebben weinig baat bij bewegen bij opvliegers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>