Mannen overlijden eerder door sporten dan vrouwen

Schermafbeelding 2013-08-17 om 18.40.38En zo wordt maar weer eens bewezen dat wij vrouwen een heel stuk sterker zijn dan mannen… Want mannen overlijden 20 keer zo vaak aan een hartstilstand door sport dan vrouwen. En, logisch lijkt mij, de kans op overlijden stijgt naarmate je ouder wordt, zo staat in Journal of the American Medical Association, na een onderzoek aan de universiteit Descartes in Parijs. Onderzoeker Eloi Marijon en zijn collega’s bestudeerden mensen die gematigd tot zwaar sportten, en focusten vooral op fietsers, joggers en zwemmers. Ze vroege data op bij de medische diensten van 60 Franse districten over in totaal 35 miljoen mensen tussen 15 en 75 jaar. Een overlijden werd meegerekend als het binnen het uur na het einde van de sportsessie plaatsvond.De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in hartstilstanden, met andere woorden: als het hart plots stopt met kloppen omdat de elektrische signalen die het hart aanvoeren stilvallen. Dit is niet hetzelfde als een hartaanval, waarbij de bloedstroom naar het hart geblokkeerd raakt. In totaal overleden in Frankrijk 775 mensen aan een hartstilstand tussen 2005 en 2010. Onder hen 35 vrouwen. Mannen en vrouwen hadden meer kans op een hartstilstand na hun 35ste verjaardag. De gemiddelde leeftijd bij mannen was 46, bij vrouwen 44. Vooral na wielrennen hebben mannen kans op overlijden: 6,6 hartstilstanden per miljoen. Bij vrouwen was dit 0,3 per miljoen. Zwemmen bleek een stuk veiliger voor de mannen: 1 hartstilstand per miljoen zwemmers. Voor vrouwen was het ook veiliger: 0,2 per miljoen. Voor hardlopen werden er geen cijfers gerapporteerd.
Uit het onderzoek werd niet duidelijk waarom er verschillen zijn. Over het algemeen sporten minder vrouwen dan mannen, wat een deel van het verschil kan verklaren. Ook nemen vrouwen minder risico’s of respecteren ze de grenzen die hun lichaam aangeeft beter.

Een extra stukje content met link hier kan ook.

Lees ook:Vrouwen kunnen een stuk beter tegen slapeloosheid dan mannen
Lees ook:Is de doosoorzaak nummer één onder vrouwen jou bekend?
Lees ook:Landurig te zout eten verhoogt kans op hartaanval
Lees ook:Dress Red Day vraagt aandacht voor hart- en vaatziekten vrouwen
Lees ook:Vrouwen krijgen bij hartklachten minder vaak medicijnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>