Hagoort: Afschaffen kijk- en luistergeld historische fout

Nu de publieke omroepen flink moeten bezuinigen, wordt met steeds meer gevoelens van nostalgie en tevredenheid naar het kijk- en luistergeld gekeken, dat in 2000 is afgeschaft. Eerst was het een enkele omroepbestuurder die opperde zo’n systeem weer in te voeren. Maar vandaag is het publieke omroep-baas Henk Hagoort die het afschaffen van dit systeem ‘een historische fout’ noemt.

Hagoort, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vertelt in Trouw: “De overheid kan nu op elk moment naar de geldkraan grijpen. Dat doen ze ook, we raken een derde van ons budget kwijt en politieke partijen zoeken steeds vaker de randen van de bemoeienis met de inhoud van de programmering op. We waren door het kijk- en luistergeld minder vatbaar voor die politieke druk.”

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de publieke omroep. De NPO zelf hoopt dat de extra bezuiniging van 100 miljoen euro (wat het totaal op 300 miljoen brengt) wordt teruggedraaid, al lijkt dat ijdele hoop. Hagoort: “Daardoor zakken we door het ijs. De programmering gaat dusdanig op de schop dat we een deel van onze Ster-inkomens verliezen. Dat betekent minder inkomsten, dus weer minder geld voor programma’s. Dat heeft weer gevolgen voor de reclame-inkomsten en zo glij je weg.”

Om het hoofd boven water te houden, verkent de NPO manieren om extra inkomsten te werven, zoals ook is toegestaan. Hagoort wil niet extra reclameblokken invoeren, wel ziet hij potentie in het vermarkten van auteursrechten, meer formatverkoop en een hogere vergoeding vragen aan kabelmaatschappijen en distributeurs.

Van de publieke omroep ontstaat nog wel eens het beeld van een bureaucratische moloch, waarde afzonderlijke omroepen louter opkomen voor een eigen belang. De strijd om het tijdslot van een talkshow op zondagochtend was daar een goed voorbeeld van, maar ook de jaloerse blikken en opportunistische eisen die ontstonden bij het verhuizen van De Wereld Draait Door naar Nederland 1 toont dat aan. Hagoort: “Wat we wel fout hebben gedaan, is dat we van bestuurlijk gedoe te veel een issue hebben gemaakt. Van een stammenstrijd tussen de verschillende omroepen is te vaak nieuws gemaakt. Dat moeten we niet doen, we kunnen het beter in de kleedkamer uitvechten. Mensen zijn er denk ik ook niet in geïnteresseerd. Het gaat hen erom dat er mooie programma’s worden gemaakt.”

Zie ook:
- Jan Slagter: Kijker publieke omroep vrijwillig laten betalen
- Bert Habets ziet niets in herinvoering kijk- en luistergeld
- PvdA wil publieke omroep compenseren met tv-taks
- Henk Hagoort: ‘NPO als tegenwicht Google en Apple’

Een extra stukje content met link hier kan ook.

Lees ook:‘Publieksvriendelijke acties tegen omroepbezuinigingen’
Lees ook:Campagne Omroep WNL voor 'beter Nederland' betaald met ledeninkomsten
Lees ook:‘BNN neemt definitief tijdslot DWDD over’
Lees ook:BNN werkt aan cultuurshow met CJP
Lees ook:Art Rooijakkers waagt zich aan Operatie NL Fit

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Hagoort: Afschaffen kijk- en luistergeld historische fout

  1. M

    Ach Mijnheer Hagoort gaat weer een rondje stemming maken. Deze meneer en zijn functie maakt de NPO o.a. zo duur. Eerst Henk, dan een raad van bestuur, 3 zender managers, alle omroepen, alle omroep gebouwen, alle omroep directeuren, met allemaal een secretaresse, alllemaal een kantine met medewerkers, receptie etc etc etc En ja het kijk en luister geld was niet zo veel en mag van mij zo weer ingevoerd worden als dat dan ook de kwaliteit van de NPO ten goede komt. ik vind dat het een historische fout om Mijnheer Hagoort deze functie te geven.

      /   Reply  / 
  2. Kirth Gersen

    Maak eerst maar eens één omroep. Dan kijken we verder. Overigens hogere vergoeding vragen aan kabelmaatschappijen en distributeurs? Dat betekent gewoon de burger meer belasten.

      /   Reply  / 
  3. Robert

    Er gaat 750 miljoen naar de omroepen per jaar.
    Moet zich kapot schamen die man, gaat geld van elke werkende Nederlander daar naar toe, zou eens wat aan de salarissen moeten doen.
    Zijn gasten die nog altijd miljoenen verdienen, niet meer rechtstreeks, maar dan via BV constructies.
    Een zender minder levert een besparing op van 250 miljoen.
    Mooie programma’s, kom op zeg, gaat alleen nog maar Nice en Simon op reis, Floortje op reis, zingen in Frankrijk met de artiesten. En dan programma’s waar analisten zitten, die flink worden betaald. Daar zou eens duidelijkheid over moeten komen. En `e schuiven ook graag aan bij Mathijs, is ook kassa. Publieke omroep kan ik wel missen in ieder geval. Dat bord op schoot hoeft ook niet meer voor Studio Sport allemaal.

      /   Reply  / 
  4. M

    @ Robert De NPO is er ook voor jou. Ik zou als ik jou was daar je profijt van nemen en eens wat vaker naar School TV kijken!

      /   Reply  / 
    1. Roy

      Prima dat de NPO er voor elke nederlander is, maar dan nog zou het geen verplichting moeten zijn. En wat dat beetreft zou een nieuwe regeling met een maandelijkse bijdrage via de belasting een prima manier zijn oom de keuze te hebben om niet naar de NPO te hoeven kijken en mee te kunnen betalen.
      Persoonlijk betaal ik veel liever voor alleen meerdere digit-only zenders als bijv. History, nieuwszenders, ESPN America, Comedy Central etc. dan de NPO waar ik misschien een paar keer per jaar live naar kijk. Dan neem ik liever een goedkoper abonnement op Uitzending Gemist om alles on demand te kunnen kijken. Ik ga ook serieus overwegen als er meer partijen zoals Netflix in NL actief gaan zijn om het abonnement bij UPC op te zeggen, en puur en alleen online abonnementen te nemen voor docu’s, series, (live) nieuws en (live) sport.

        /   Reply  / 
    2. Robert

      je zal er zelf wel werken denk ik, betweter.

        /   Reply  / 
    3. Robert

      Beste M,

      Zal ook nog even inhoudelijk reageren. Sorry voor de spelfouten, had het niet nagekeken. Zal de School tv dan ook gaan volgen, dan houden we dat programma, kan de rest weg.
      Waar het mij omgaat is dat enorm veel geld omgaat in die sector.
      En kijk en luistergeld invoeren, prima idee, maar dan niet meer via het salaris van mensen incasseren.
      Verder een fijne dag daar.

        /   Reply  / 
  5. M

    @ Robert Erg nette uitleg. Ben het met je eens dat er te veel geld word verspild bij de NPO. Met name doordat er te veel omroepjes zijn. Na de fusies nog steeds te veel naar mijn mening. Wel vind ik dat de NPO met 3 zenders moet blijven. Ook salarissen van presentatoren kunnen inderdaad naar beneden maar dit kan bij de CO ook. Belachelijk dat die salarissen zo hoog zijn. Het is gewoon een baan net als dat jij en ik die hebben. Sorry van hierboven. Ik bedoelde het als grapje maar het was misschien een beetje flauw. Fijne avond!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>