Boekenblog leest aangrijpende verhaal van Malala

m1mx7hrawa6y_sqr256

In 2012 schrok de hele wereld van het bericht van een Pakistaans meisje dat door haar hoofd was geschoten door de Taliban. Nadat de vijftienjarige Malala de aanval had overleefd, werd het meisje een symbool voor onderwijs in landen in het Midden-Oosten. Met een nominatie voor de Nobelprijs van de vrede en een presentatie voor de VN, heeft Malala laten zien dat ze een stem heeft. En dat ze die wil laten horen.

Ik ben Malala vertelt het verhaal van een meisje dat opgroeit in de mooie Swat-vallei in Pakistan. Haar vader is de directeur van een school waar zowel aan jongens als meisjes wordt onderwezen en Malala is een van zijn ijverigste studenten. Daarnaast is zij zijn oogappeltje en hij neemt haar vaak mee naar evenementen waar hij spreekt. Na verloop van tijd laat ook Malala haar stem horen. Het boek vertelt haar hele levensverhaal, van haar geboorte, tot de komst van de Taliban en de bewuste dag waarop ze is neergeschoten.

In samenwerking met Christine Lamb, een vooraanstaande buitenlandcorrespondent, heeft Malala het boek geschreven. Niet alleen Malala komt aan het woord, ook de kant van haar ouders wordt belicht, iets wat het boek meer diepte geeft en meer aspecten aan het verhaal. Lamb heeft ook de verplegers in het ziekenhuis ondervraagd naar Malala’s hersteltijd in het ziekenhuis, daardoor kom je meer te weten over haar herstel en hoe het mogelijk is dat ze een kogelschot door het hoofd heeft overleefd.

De persoonlijke geschiedenis van Malala wordt in het boek heel mooi verweven met de geschiedenis van Pakistan. Aan de hand van voorbeelden en gebeurtenissen in haar eigen buurt, kan ze de situatie en de geschiedenis van het land goed schetsen. In het boek komt de leefomgeving van Malala echt tot leven. De mooie vallei waarin ze woont, haar beste vriendin met wie ze vaak ruzie heeft, haar opa die een geweldige spreker is en de Taliban, die het hele land terroriseren. Door de ogen van Malala leer je meer over een andere cultuur, eentje waarin meisjes niet altijd naar school mogen.

Dat is ook de bedoeling van het boek. Om duidelijk te maken waarom het zo belangrijk is dat iedereen recht heeft op onderwijs, ook meisjes in het Midden Oosten. Doordat Malala haar eigen verhaal vertelt, geeft ze ook andere meisjes in haar land een stem. We leren hun kennen en zien hoe graag ze allemaal naar school willen. Een mooi voorbeeld is ook de moeder van Malala, een analfabete vrouw die getrouwd is met een man die van gedichten houdt en boeken. Haar moeder heeft er enorme spijt van dat ze nooit is opgeleid.

Ik ben Malala is een mooi boek over een meisje dat graag de geschiedenis van haar land wil laten zien en naar voren wil laten komen waarom onderwijs zo belangrijk is. Malala vertelt dapper haar verhaal over de aanslag op haar leven, haar familie en het land waar ze zo graag weer naar toe wil gaan. Wie graag biografieën leest, moet zeker de biografie van Malala lezen. Het is een mooi boek van een meisje dat opkomt voor haar eigen recht op onderwijs.

Tekst: Yolande Tump

Een extra stukje content met link hier kan ook.

Lees ook:Smiley: een waargebeurd verhaal over de StreetMaffia
Lees ook:Let’s Talk About.. Seks, Schaamhaar, Scharrels en meer..
Lees ook:Boekenblog leest ‘De moed van imperfectie’
Lees ook:Plannen voor eigen tv-show Janny uit Heel Holland Bakt
Lees ook:Dat stomme boek van Tiny Fisscher

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>