Ik merk dikwijls dat de termen voedselintolerantie en voedselallergie door elkaar en daardoor ook verkeerd gebruikt worden. Wat is nu wat? Hierbij de meest belangrijk verschillen.
Allergie | Intolerantie |
---|---|
Het immuunsysteem is geactiveerd | Het immuunsysteem is niet betrokken |
Heeft een gering aantal veroorzakers | De veroorzakers zijn zeer divers |
Reacties treden over het algemeen snel na inname van het voedingsmiddel op. Binnen enkele minuten tot uren | Verschijnselen treden meestal geruime tijd na inname op |
Na sensibilisatie is een eenmalige, geringe hoeveelheid van het allergeen voldoende om een snelle en heftige reactie te veroorzaken | Grote hoeveelheden of regelmatige inname van de veroorzaker zijn noodzakelijk |
Klachten zijn doorgaans eenduidig te relateren aan de allergie | Klachten zijn doorgaans niet zo makkelijk in verband te brengen met een bepaalde oorzaak. Oorzaak is onduidelijk. |
Kan levensbedreigend zijn | Is niet levensbedreigend |
Het klachtenbeeld blijft bij hetzelfde allergeen constant | De reactie op de veroorzakende stof kan nogal wisselen, afhankelijk van toestand of omstandigheden van de persoon |
Bron: Wikipedia
TZ
Een extra stukje content met link hier kan ook.
Lees ook:Pinda-allergie te genezen door juist pinda’s eten?
Lees ook:Venkel zou heftige menstruatieklachten verlichten…
Lees ook:Diabetes en darmklachten
Lees ook:Trek morgen iets roods aan voor onderzoek naar hartziekten
Lees ook:Seks onder water: niet heel verstandig