Inferno van Dan Brown best verkochte boek van 2013

inferno_luisterboek_danbrownOp de boekenbeurs Vers voor de Pers in de Openbare Bibliotheek Amsterdam is de CPNB Top 100 van de best verkochte boeken van 2013 bekendgemaakt. Op de eerste plaats staat Inferno van thrillerauteur Dan Brown (Luitingh-Sijthoff) met 376.775 exemplaren. In 2004 was hij de bestverkopende auteur met de Da Vinci Code. De tweede plaats gaat naar En uit de bergen kwam de echo van Khaled Hosseini (De Bezige Bij) met 234.422 exemplaren. De heruitgave van Stoner van John Williams (Lebowski Publishers) bekleedt de derde plaats met 183.501 verkochte boeken.

Aansluitend werden er Gouden Boeken, voor de verkoop van meer dan 250.000 exemplaren, uitgereikt voor Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier (uitgeverij Wereldbibliotheek) en voor de verkoop van meer dan 100.000 kinderboeken: Hoe overleef ik (zonder) dromen? van Francine Oomen (uitgeverij Querido), Lang geleden van Arend van Dam en Alex de Wolf (uitgeverij Van Holkema & Warendorf) en Lover of Loser van Carry Slee (uitgeverij Carry Slee).

De totale omzet van het algemene boek in 2013 is € 525,3 miljoen en dat betekent een lichte daling ten opzichte van 2012 van 5,5%. In 2012 was dat 6,3%. Er zijn 41 miljoen boeken over de toonbank gegaan en daarmee is de afzet gedaald met 8,3 %. Dit is inclusief de verkoopcijfers van e-boeken die in 2013 qua omzet een marktaandeel van 3,2% hebben. In 2012 was dat 2,2 %. Het boek wint marktaandeel ten opzichte van de vergelijkbare branches binnen entertainment en vrijetijdsbesteding (CD, DVD en games), alwaar de sterke verkoopdaling blijft doorzetten. Op vier in de CPNB Top 100 staat De voedselzandloper van Kris Verburgh. De Vijftig tinten trilogie haalt ook in 2013 de top 10 (5, 8 en 10). Opvallend is het succes van de ‘herontdekte’ Stoner van John Williams. De in het afgelopen jaar goed verkopende sportboeken als Gijp, Geen Genade en Ik, Zlatan bekleden posities in de CPNB Top 100 van 20 tot 39.

Boekenweek naar Vlaanderen
Vandaag werd tevens bekendgemaakt dat de Boekenweek vanaf 2014 niet alleen in Nederland maar ook in Vlaanderen wordt gehouden. De CPNB werkt hierin samen met Boek.be en de Nederlandse Taalunie. Jelle Brandt Corstius ontving vanmiddag het eerste exemplaar van zijn Boekenweekessay Arctisch Dagboek. Tommy Wieringa ontving het eerste exemplaar van zijn Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw en gaf het door aan de jonge mooie actrice Hannah Hoekstra. De 79e Boekenweek wordt gehouden van zaterdag 8 t/m zondag 16 maart 2014. Deze laatste zondag is de traditionele NS Vrij Reizendag.

Poëzieweek
K. Schippers ontving vanmiddag uit handen van Dichteres des Vaderlands Anne Vegter zijn Poëziegeschenk Buiten beeld dat van 30 januari t/m 5 februari door de boekhandel cadeau wordt gedaan aan haar klanten.

De CPNB Top 100 en de genoemde omzetcijfers worden samengesteld op basis van verkoopgegevens van retailers die onderzoeksbureau GfK in opdracht van Stichting Marktonderzoek Boekenvak (KVB-SMB) verzamelt. Ook is gebruik gemaakt van opgaven afkomstig van uitgevers en van de boekenclub ECI.

Een extra stukje content met link hier kan ook.

Lees ook:Carry Slee krijgt Bob Angelo-penning van COC
Lees ook:Illustratrice Mance Post (88 jaar) overleden
Lees ook:Tweede Kamerleden volgen Voorleesworkshop
Lees ook:Vier Dag van de Jonge Jury
Lees ook:The Grisha van Leigh Bardugo deze zomer in Nederland verkrijgbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>